Recept Hollandaisesaus

Rating: 5 sterren
1 stem

1. Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (het vet) en een troebele onderlaag (de eiwitten). Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Dit heldere deel heet geklaarde boter.

2. Doe de azijn, het water en een mespunt zout in een steelpan en breng dit aan de kook. Zet het daarna vuur laag en laat het in ongeveer 4 minuten tot 1/3 deel inkoken. Zeef daarna het mengsel. 

3. Neem een pan waar een kom in past en breng in deze pan een laag water aan de kook.

4. Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 eetlepel water in een vuurvaste kom. Het eiwit wordt niet gebruikt. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan met water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot een dikke saus. Wanneer de saus als een lint aan de garde blijft hangen, is het goed. 

5. Neem de kom uit de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door. Blijf tussendoor kloppen. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap. Eet smakelijk!

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1127500/hollandaisesaus